Rond kwart voor één stond de Amsterdamse AEX-index 0,3 procent lager op 337,71 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 572,73 punten. De belangrijke graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,4 procent achteruit.
,,Het sentiment is nog altijd broos, maar men krijgt langzaam meer oog voor de goede ontwikkelingen in het bedrijfsleven”, stelde beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers. ,,De meeste bedrijven die tot nu toe cijfers hebben gepresenteerd zijn op de goede weg.”
De Amerikaanse staatsschuld
Bij opening van de beurshandel doken de graadmeters nog bijna 1 procent in het rood door de aanhoudende strijd over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld. Republikeinen en Democraten slaagden er afgelopen weekeinde opnieuw niet in een compromis te sluiten. ,,De degens zijn geslepen en niemand wil iets toegeven. Dat zal nog wel even duren”, concludeerde Blok.
De onrust over de gevolgen van de politieke ruzie zette Europese banken en verzekeraars op verlies. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden de grote financiële concerns onderaan de hoofdindex met verliezen van 3 tot 5 procent. In Amsterdam verloor Aegon 1,8 procent en zakte SNS Reaal eveneens bijna 2 procent.
ING
De schade voor het aandeel ING bleef beperkt tot een min van 0,5 procent. Het bedrijf is bezig de bank- en verzekeringsactiviteiten te splitsen en meldde in dat verband de verkoop van de Zuid-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten aan het Colombiaanse Gruposura. ING verwacht aan de verkoopprijs van 2,7 miljard euro een boekwinst van 1 miljard euro over te houden.
BinckBank voerde de MidKap aan met een koerswinst van 6,5 procent. De beleggersbank zag de inkomsten vorig kwartaal sterk dalen door alle economische onrust. Analisten spraken maandag echter hun vertrouwen uit in de vooruitzichten voor het bedrijf.
De sterkste stijgers
Vastgoedondernemingen hoorden bij de sterkste stijgers aan het Damrak. In de AEX won Unibail Rodamco ruim 1 procent, VastNed Retail kreeg er in de MidKap 2 procent bij.
De euro werd maandag aan et begin van de middag voor 1,4380 dollar verhandeld, tegen 1,4370 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde ruim 1 procent tot 98,80 dollar. Brentolie zakte met dezelfde marge tot 117,30 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl